Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website
Marketing

Wat is het verschil tussen HEX, RGB en CMYK?

Als je weleens content onder handen hebt, weet je dat je kleuren kunt definiëren in HEX, RGB of CMYK. Is er een verschil tussen die 3 kleurcoderingen? En maakt het uit of je de één of de ander gebruikt? Daar gaat dit blog over. Spoileralert: het kan een groot verschil maken.

Als je een onjuiste kleurcodering gebruikt

Denise heeft een mooie huisstijl, met een fluor groen die echt van het scherm knalt. Ze wil dat haar Green Screen productiebedrijf opvalt en dat gebeurt ook. Online ziet alles er super uit. Maar nu wil ze ook een offline actie doen. Ze laat een mini-magazine drukken om haar bedrijf te promoten. Om kosten te besparen ontwerpt ze het zelf, met een gratis online tool. Ze verzendt het direct naar de drukker en het resultaat ligt deze morgen op de deurmat. Vol verwachting opent ze het pakket en… ze schrikt zich rot! Waar is die mooie knallende kleur groen gebleven? Waarom zien die foto’s er zo donker uit? Wat is er misgegaan?

Denise heeft niet het juiste kleurmodel gebruikt. De eerste twee zijn geschikt voor online (HEX en RGB) terwijl de andere (CMYK) voor print is. En je kunt ze niet 1-op-1 naar elkaar converteren zonder verschil te zien.


Twee verschillende kleurmodellen

Wanneer we onze foto’s of beelden afdrukken, is het belangrijk om te weten hoe kleuren worden gereproduceerd. Hiervoor moet je de basisprincipes van drie verschillende kleurmodellen begrijpen: Hex-codes, RGB en CMYK. Als je het verschil tussen deze twee niet kent, kan dat behoorlijk wat problemen veroorzaken, zoals bij Denise. Als ondernemer moet je het verschil tussen Hex-codes, RGB en CMYK weten omdat het bepaalt hoe je jouw bedrijfslogo of andere beelden afdrukt.


RGB code of hexacode bestaat uit een # en 6 karakters

Wat is Hex-code?

Hex-codes of HEX zijn een kleurcodes die gebruikt worden om kleuren te definiëren in HTML- en CSS-bestanden. De code bestaat uit 6 cijfers of letters (hexadecimalen) die elk een specifieke kleur aangeven.

Je herkent de code doordat er altijd een # voor staat. Het eerste paar decimalen in de code zijn het rood, het tweede paar decimalen het groen en het derde paar het blauw. Zo heeft zwart de code #000000 en wit #ffffff. Je kunt een hex-code eenvoudig omzetten in RGB, maar niet 1-op-1 naar CYMK. Later in het blog gaan we in op waarom omzetten dat niet kan.


Met een colorpicker kun je je HEX code altijd terugvinden.

RGB code bestaat uit 3 componenten: rood, geel en blauw

Wat is RGB?

RGB staat voor rood, groen en blauw, dat zijn de primaire kleuren van dit model. Vanuit deze 3 primaire kleuren worden alle andere kleuren samengesteld. Dit kleurmodel is het model waar wij tegenwoordig het meest mee te maken hebben.

RGB is de standaard kleurcodering voor computers, televisies en andere elektronische apparaten. RGB is een additieve kleurmodus, wat betekent dat er steeds kleur wordt toegevoegd om tot de gewenste kleur te komen. Alle kleuren bij elkaar zien er dan uit als wit.

Dat heeft te maken met de basis waarmee dit kleurmodel moet werken. De basis is zwart, want dat is de kleur (basis) van een beeldscherm als je het uitschakelt. Om de kleuren weer te geven wordt er licht aan de kleuren toegevoegd. De kleuren volgens dit RGB-kleurenmodel zijn vaak feller en intensiever dan in andere kleurcoderingen.


CMYK codes zijn opgebouwd uit 4 kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart.

Wat is CMYK?

CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key (zwart) en wordt ook wel de vierkleurendruk of full colour genoemd. Dit kleurmodel is de standaard kleurruimte voor drukwerk.

CMYK is een subtractieve kleurmodus, wat betekent dat er van het geheel steeds een kleur wordt afgetrokken tot je de gewenste kleur bereikt. Het zorgt er ook voor dat alle kleuren samen zwart maken. Dit komt doordat de basis van dit kleurmodel wit is. Want drukwerk wordt immers vaak op wit papier gedrukt.

Vraag daarom altijd een proefdruk, want niet elk wit papier is het wit die jouw CMYK-kleurcode bedacht had.


RGB wordt gebruikt voor scherm, CMYK voor print. Hier zie je RGB-kleurenmodel vaak feller en intensiever zijn.

Drukwerk met RGB

In het voorbeeld aan het begin van dit blog, had Denise geen rekening gehouden met het feit dat de RGB-kleuren moesten worden omgezet naar CYMK-kleuren voor de prints die ze wilde afdrukken. Hetzelfde zou zijn gebeurd met de Hex-codes. Het kleurenspectrum van CYMK is beduidend kleiner dan van HEX en RGB. Het heeft bijvoorbeeld geen fluorescerende kleuren. Daarom werden de kleuren van Denise minder fel en wat donkerder.

Wil je blij zijn met je uiteindelijke drukwerk, dan is het dus belangrijk om je bewust te zijn van het CMYK-kleurenmodel en de gevolgen van die kleuren. Je kunt de meeste kleuren converteren, maar blauw en groen leveren in sommige gevallen problemen op. En elke schakering van kleur, roept zijn eigen associaties op, volgens de psychologie van kleuren.

In Smart Content Creator werk je met RGB en CYMK. Je kunt een template instellen op het type web of print. Tijdens het online werken aan je template zie je op je beeldscherm de kleuren in RGB. Die worden automatisch omgezet naar CYMK zodra je exporteert naar een printbestand. Smart Content Creator houdt trouwens ook rekening met de kwaliteit van je export. Als de resolutie van de afbeelding te laag is krijg je daar een melding van. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Bekijk het zelf tijdens de gratis demo. Boek hem hier.


Ontdek de 7 geheimen van goede reclame

In deze online training geven professionele reclamemakers hun 7 belangrijkste tips. Zodat jouw marketing euro’s wél klanten opleveren.